679 Sayılı Khk İle İhraç Edilenler İçin Dilekçeler

679 S Khk İle İhraç Edilenler İçin Dilekçeler

679 S KHK İLE İHRAÇ EDİLENLER İÇİN YOL HARİTASI

Başvuruya neden olan ihlalin kaynağı bir kanun (hükmünde KHK) olduğu için, hukuken OHAL KHK’larını Danıştay dâhil idare mahkemelerinin iptal yetkisi yoktur. Hatta bir istisna hariç AYM’nin de iptal yetkisi yoktur (AY m. 148/1). İptal yetkisi olmayan bir mahkeme, ihlali gideremez, ihlali gideremeyen bir makam ya da mahkeme etkisizdir. Etkisiz olan mahkemelere başvurur ve beklerseniz, 30 günlük (AYM) ve 6 aylık (AİHM) ( 6 aylık süre henüz yürürlüğe girmedi amatedbiren 4 aylık süre esas alınabilir) başvuru sürelerini kaçırırsınız; haklarınızı tamamen kaybedersiniz.

 

Bu nedenle hak kaybına uğranmaması için;

AYM’ye30 gün içerisinde bireysel başvuru yapılmalıdır. AYM henüz bireysel başvurular konusunda bir karar vermediği için, hem CHP tarafından yapılan başvuruyla ilgili verdiği karar hem de kendi üyeleri ile ilgili verdiği kararlar olmasına rağmen, süresi içinde başvuru yapılmalıdır. 

İkinci olarak da idari yargıda iptal davası açılmalıdır. (Birinci - ikinci olarak yapılan ayrım tamamen dava süreleriyle ilgilidir. AYM’nin süresi kısa olduğu için önceliğin ona verilmesi doğru olacaktır ama zorunluluk değildir. Süresi içinde olduktan sonra önce idare mahkemesine başvuru yapılmasında hukuken bir sorun yoktur) Bunun için İDARE MAHKEMESİNE 60 gün içinde dava açılması gerekmektedir. Her ne kadar idare mahkemeleri RET kararı verse de henüz bu kararlar KESİNLEŞMEDİĞİ için, bazı idare mahkemeleri tüm yukarıdaki bilgilere rağmen, içtihat yoluyla bazı kamu görevlilerinin davalarını kabul ederse, ileride AYM de “idari yargı yolu etkili olmasına rağmen tüketilmemiştir” diyerek başvuruları reddedebilir. Bunu engellemek için aynı anda İDARE MAHKEMESİN’de iptal davası açılmalıdır.

DANIŞTAY 5. DAİRENİN KARARI GEREĞİNCE İDARE MAHKEMESİNE DAVA AÇILMALIDIR. Hem idare mahkemesi hem de Danıştay’a dava açılmasına gerek yoktur. Sadece İdare Mahkemesine dava açılması yeterlidir.

İdare Mahkemesi tarafından RET kararı verildikten sonra sırasıyla Bölge İdare Mahkemesi ve Danıştay’a itiraz başvurusu da yapılmalıdır.

 

Bu başvurular yapıldıktan kısa bir süre sonra da AİHM’ye bireysel başvuruda bulunulması iyi olacaktır. AİHM tarafından her ne kadar iç hukuk yolu tüketilmeli gerekçesiyle bir karar verilmiş olsa da iç hukukun etkili bir başvuru yolu olmadığının anlatılması amacıyla AİHM’ye de başvuru yapılması yerinde olacaktır. AİHM Başvurusunda neden iç hukuk yolunun etkili olmadığı izah edilmiştir.

Kısaca;aynı anda

*          Hem ANAYASA MAHKEMESİ’ne 30 gün içinde başvurunuz.

*          Ayrıca İDARE MAHKEMESİNDE 60 gün içinde iptal davası açınız.

*          Kısa bir süre sonra da AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ’ne başvurunuzu yapınız.

1-        AYM’YE BAŞVURU İÇİN SON TARİH  5 ŞUBAT 2017

2-        İDARE MAHKEMESİNE BAŞVURU İÇİN SON TARİH 7 MART 2017

3-        AİHM’YE BAŞVURU İÇİN ESAS ALINMASI GEREKEN TARİH 

5 TEMMUZ 2017

Daha önce İdari kararla ihraç edilmiş olup ta idare mahkemesine dava açmış olanlar, 679s KHK ile de ihraç edilmişlerse, KHK ile ilgili olarak İdare Mahkemesi, AYM ve AİHM’ye başvuru yapmalılar. Önceki açtıkları dava ile idare mahkemesine yeni açılacak dava arasında irtibat olduğu için, bu konumda olanlara özel olarak İdare Mahkemesi dilekçesi hazırlanmıştır. (8-9 numaralı dilekçeler) Bu dilekçeyi kullanıp dava açılabilir. Önceki davaya da sunulmak üzere bir dilekçe eklendi.(10 numaralı dilekçe) Bu dilekçe de ilk açılan mahkemeye sunulmalıdır. Bu dilekçe yeni açılacak idare mahkemesi davası sonrasında sunulmalıdır.

İdare mahkemesi ve Anayasa Mahkemesine yapılacak başvurularda iki farklı dilekçe var. Bunlardan biri adli yardım talepli diğeri adli yardım talebi olmayan. Adli yardım talebinde bulunmak hukuken bir hak olduğundan başvuru yapılabilir. Bu konuda sitede bilgi mevcut, bakılabilir.

 

İdare mahkemesi konusunda da iki ayrı dilekçe bulunmaktadır. Bunlardan birisi BAĞLANTI İDDİASI başlıklı bir dilekçe. Bu dilekçeyi 679 s KHK öncesinde idari kararla ihraç edilip, ihraçla ilgili idare mahkemesine daha önceden dava açmış olanlar kullanmalıdır.

AİHM Başvurusu için 13 numaralı belgede pratik bilgiler yer almaktadır. Ayrıca sitede  örnek olarak doldurulmuş formda mevcuttur. AİHM formu doldurulurken bu belgelerden yararlanılabilir.

KHK ekli listede ismi olup kamu işçisi olanlar da aynı dilekçeleri kullanmak suretiyle aynı davaları açmalıdır.

 

HANGİ DİLEKÇELER KULLANILMALI

ADLİ YARDIM TALEBİNDE BULUNMAYANLAR

* 2,3 NUMARALI DİLEKÇELERLE AYM’YE

* 6 NUMARALI DİLEKÇEYLE İDARE MAHKEMESİ

* 11,12 NUMARALI DİLEKÇELERLE AİHM’YE BAŞVURU YAPABİLİRLER.

 

ADLİ YARDIM TALEBİNDE BULUNANLAR

* 1,3 NUMARALI DİLEKÇELERLE AYM’YE

* 5 NUMARALI DİLEKÇEYLE İDARE MAHKEMESİNE

* 11,12NUMARALI DİLEKÇELERLE AİHM’YE BAŞVURU YAPABİLİRLER.

 

YÖK MEVZUATINA TABİ OLAN AKADEMİSYENLER

* 4,3 NUMARALI DİLEKÇELERLE AYM’YE

* 7 NUMARALI DİLEKÇEYLE İDARE MAHKEMESİNE

* 11,12 NUMARALI DİLEKÇELERLE AİHM’YE BAŞVURU YAPABİLİRLER.

 

679 S KHK ÖNCESİNDE İDARİ KARARLA İHRAÇ EDİLİP 2 AYRI İHRAÇ KARARI OLANLAR

* AYM İÇİN ADLİ YARDIM TALEBİNDE BULUNACAKLARSA 1,3 NUMARALI DİLEKÇELER

* İDARE MAH. İÇİN ADLİ YARDIM TALEBİNDE BULUNACAKLARSA 8 NUMARALI DİLEKÇE

* İDARE MAH. İÇİN ADLİ YARDIM TALEBİNDE BULUNMAYACAKLARSA 9 NUMARALI DİLEKÇE

* 10 NUMARALI DİLEKÇEYİ DE İDARİ İHRAÇ NEDENİYLE AÇTIKLARI DAVANIN GÖRÜLDÜĞÜ MAHKEMEYE DÜZENLEYİP VERECEKLER.

* 11,12 NUMARALI DİLEKÇELERLE AİHM’YE BAŞVURU YAPABİLİRLER.


Yorum Yap

Not: HTML'e dönüştürülmez!
    Kötü           İyi