Anayasa Mahkemesi adliye dilekçeleri

Anayasa Mahkemesi Dilekçeleri


Kuruluş

Türkiye'de Anayasa Mahkemesi ilk kez 1961 Anayasası ile kurulmuştur. Anayasa Mahkemesinin kuruluşu, görev ve yetkileri, yargılama ve çalışma usulü ile kararlarının niteliği 1961 Anayasası'nın 145 ila 152. maddelerinde düzenlenmiş, buna bağlı olarak 44 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun, 22/4/1962 tarihinde kabul edilmiştir.


Anayasa Mahkemesine ilk kuruluşunda, kanunların ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzükleri'nin Anayasa'ya "şekil ve esas" bakımından uygunluğunu denetleme görevi verilmiş, bu görevin yanı sıra görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Anayasa'da sayılan kişileri Yüce Divan sıfatıyla yargılamak, siyasi partilerin kapatılması hakkındaki davalara bakmak, siyasi partilerin gelir kaynakları ile giderlerine ilişkin hesapları incelemek ve Anayasa ile verilen diğer görevleri yerine getirmekle de yetkili kılınmıştır.


1961 Anayasası'nın 145. maddesine göre, Anayasa Mahkemesi, on beş asıl ve beş yedek üyeden oluşacak şekilde kurulmuş, üyelerden dördü Yargıtay, üçü Danıştay, biri Sayıştay Genel Kurulu tarafından, üç üye Türkiye Büyük Millet Meclisi, iki üye Cumhuriyet Senatosu, iki üye ise biri Askeri Yargıtaydan olmak üzere Cumhurbaşkanınca seçilmekteydi.


1961 Anayasası'nda 1971 Anayasası ile yapılan değişiklikle, kanun hükmünde kararnameleri şekil ve esas bakımından, anayasa değişikliklerini ise Anayasa'da gösterilen şekil şartları bakımından denetleme görevi verilerek Anayasa Mahkemesinin görev alanı belirgin hale getirilmiştir.


1982 Anayasası

1982 Anayasası, Anayasa Mahkemesini 146 ila 153. maddelerinde düzenlemiştir. 1982 Anayasası döneminde Anayasa Mahkemesine ilişkin ilk kanuni düzenleme, 10/11/1983 tarih ve 2949 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile yapılmıştır.


1982 Anayasası'nda Anayasa Mahkemesine, kanunların, kanun hükmünde kararnamelerin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasa'ya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetleme, Anayasa değişikliklerini ise sadece sınırlı sayıdaki şekil eksiklikleri yönünden inceleme görevi yanında, ayrıca,Anayasa'da sayılan bazı kişileri görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan sıfatıyla yargılama ve siyasi partilere ilişkin dava ve başvurulara bakma görevi de verilmiştir.


1982 Anayasası'nın ilk hâlinde Anayasa Mahkemesi, on bir asıl ve dört yedek üyeden oluşacak şekilde kurulmuştur. Cumhurbaşkanı, iki asıl ve iki yedek üyeyi Yargıtay, iki asıl ve bir yedek üyeyi Danıştay, birer asıl üyeyi Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve Sayıştay Genel Kurulunca kendi Başkan ve üyeleri arasından, üye tam sayılarının salt çoğunluğu ile her boş yer için gösterecekleri üçer aday içinden; bir asıl üyeyi ise Yükseköğretim Kurulunun kendi üyesi olmayan yükseköğretim kurumları öğretim üyeleri içinden göstereceği üç aday arasından; üç asıl ve bir yedek üyeyi ise üst kademe yöneticileri ile avukatlar arasından seçmekteydi. Anayasa'ya göre Anayasa Mahkemesine seçilen üyeler 65 yaşını doldurunca emekli olmaktaydılar.


2010 Anayasa Değişiklikleri

Anayasa'nın 146 ila 149. maddelerinde değişiklik getiren 7/5/2010 tarih ve 5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik yapılması Hakkında Kanun'un 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan halkoylamasıyla kabul edilmesiyle birlikte Anayasa Mahkemesinin kuruluşu, görev ve yetkileri yeniden düzenlenmiştir. Bu Anayasa değişikliğinin ardından kabul edilen 30/3/2011 tarih ve 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun ile de Anayasa Mahkemesinin çalışma usul ve esasları yeniden belirlenmiştir.


Anılan değişiklik ile üye sayısı on yediye çıkartılan Anayasa Mahkemesinin, iki bölüm ve genel kurul halinde çalışması benimsenmiş; Mahkemeye mevcut görevlerinin yanı sıra bireysel başvuruları karara bağlamak ve bireysel başvuruların kabul edilebilirlik incelemesini yapmak üzere komisyonlar oluşturulmasına imkân tanınmıştır.


Siyasi partilere ilişkin dava ve başvurulara, iptal ve itiraz davaları ile Yüce Divan sıfatıyla yürütülecek yargılamalara Genel Kurulca bakılmakta, bireysel başvurular ise bölümlerce karara bağlanmaktadır.


Ayrıca 12 Eylül 2010 tarihide yapılan Anayasa değişikliği ile Anayasa Mahkemesine, Yüce Divan sıfatıyla, "görevleriyle ilgili suçlardan"” dolayı Cumhurbaşkanını, Bakanlar Kurulu üyelerini, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkan ve üyelerini, Başsavcılarını, Cumhuriyet Başsavcıvekilini, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ve Sayıştay Başkan ve üyelerini yargılama görevine ilave olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ve Jandarma Genel Komutanını yargılama görevi de verilmiştir.


2010 Anayasa değişikliği ile birlikte, Anayasa Mahkemesi üyelerinin görev süresi on iki yıl ile sınırlandırılmış; üyelerin yeniden seçilememesi esası da getirilmiştir.



675 Sayılı Khk ile İhraç Edilenler İçin Dilekçeler

675 Sayılı khk ile ihraç edilen, görevden uzaklaştırılan kişilerin; ay..


Konusu : Görevden Atılanlar İçin Dilekçeler

677 S Khk İle İhraç Edilenler İçin Başvuru Dilekçeleri

677 Sayılı KHK ile ihraç edilen kişilerin aym,aihm idare mahkemesine b..


Konusu : Memuriyetten Atılma

679 S Khk İle İhraç Edilenler İçin Dilekçeler

679 S Khk İle İhraç Edilenler İçin Dilekçeler, khk ihraç, 679 sayılı k..


Konusu : Görevden Atılanlar İçin Dilekçeler

683 Sayılı KHK İle İhraç Edilenler İçin Aihm Başvuru Formu

683 Sayılı KHK İle İhraç Edilenler İçin Aihm Başvuru Formu,adliye dile..


Konusu : Görevden Atılanlar İçin Dilekçeler

686 Sayılı KHK İle İhraç Edilenler İçin Dilekçeler

686 Sayılı KHK İle İhraç Edilenler İçin Dilekçeler, 686 s khk ihraç,kh..


Konusu : Görevden Atılanlar İçin Dilekçeler

Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru İşkence

Başvurucunun işkence, insanlık dışı ve kötü muamelelere maruz kaldığı ..


Konusu : İşkence ve Hakaret konulu dilekçeler

Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru Tutukluluk

Anayasa mahkemesine tutuklu veya cezaevinde bulunan kişilerin bireysel..


Konusu : Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru

Aym'nin Kararının Uygulanmaması Nedeniyle Aihm'e Gönderilecek Dilekçe

AİHM'ye tutukluluk başvurusu yapmış olanlar için EK BEYAN DİLEKÇESİ. A..


Konusu : Aihm Başvurusu Hazırlanması İle Soru Ve Cevaplar

CMK 128 Madde Gereğince El Koyma İşlemine İtiraz

CMK 128 Madde Gereğince El Koyma İşlemine İtiraz..


Konusu : Mal Varlığına El Koyma Şikayet

Hasta Ve Yaşlılar İçin Tedbir Talepli Aym Ve Aihm Başvurusu

Hasta Ve Yaşlılar İçin Tedbir Talepli Aym Ve Aihm Başvurusu..


Konusu : Tahliye Talebi Dilekçesi Örnekleri

KHK İhraç Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru Formu

khk ile ihraç edilen mağdurların anayasa mahkemesine başvuru yapabilme..


Konusu : Memuriyetten Atılma

Khk,bylock,aihm,aym, başvurular

Khk, bylock, ohal Gözaltı, Memuriyet, Tutuklu, Tahliye dilekçeleri..


Konusu :

Memuriyetten Çıkarılma İşlemine Karşı Yapılacaklar

Memuriyetten Çıkarılma İşlemine Karşı Yapılacaklar,khk ile işten çıkar..


Konusu : Memuriyetten Atılma

TMK 20/A Maddesi Gerekçesiyle El Koyma İşlemine İtiraz

TMK 20/A Maddesi Gerekçesiyle El Koyma İşlemine İtiraz..


Konusu : Mal Varlığına El Koyma Şikayet

Gösterilen: 1 ile 14 arası, toplam: 14 (1 Sayfa)