Cezaevi İdaresi ve Gardiyan Şikayeti
NOT: Şayet Cumhuriyet Savcılıkları şikâyet dilekçesini almıyor ve gereğini yapmıyorlarsa şikayet dilekçesi BİMER üzerinden gönderilebilir.
BİMER : İnternet üzerinden başvurulabilir. https://www.bimer.gov.tr/
NOT: Avukatı olanlar bu dilekçeyi avukatları aracılığıyla verebilecekleri gibi, avukatı olmayanlar, eşleri/oğulları/babaları yada yakınları adına bu dilekçeyi düzenleyip hazırladıktan sonra, bu dilekçeyi tutuklu yakınına ulaştırmasını cezaevi idaresinden isteyebilirler. Tutuklu olan kişide bu dilekçeyi imzalayarak cezaevi idaresi aracılığıyla ilgili yere göndererek başvurusunu yapabilir. Bu dilekçeyi tutuklu yakınınıza ulaştıramazsanız, CMK 'nın 262. maddesinde düzenlenen yetki kapsamında eşleri adına yukarıdaki dilekçe örneğini kendilerine uyarlayarak gerekli başvuruları yapabilirler.
Eğer gardiyanlar kötü muamelede bulunuyorsa, bağırıp çağırıyorsa, kapıları tekmeleyip küfrediyorsa ve hatta daha da ileri gidip darp ve benzeri eylemlerde bulunmakta ise, bunlar işkence ve kötü muamele oluşturmaktadır. AİHM’ye göre işkence ve kötü muamelede bulunan kamu görevlileri açığa alınmak zorundadır; bu, etkin soruşturmanın bir gereğidir. İşkence ve kötü muamele fiillerinin varlığı durumunda internet sitesinde işkence başlığı altında hazırlanmış bir dilekçe örneği yer almaktadır. Onu kullanarak disiplin soruşturmasının başlatılmasını sağlayabilirsiniz. İdarenin hiçbir şey yapmaması sizin lehinizedir. Siz, bu durumu ileride AİHM önünde belirterek, devletin işkence iddiaları hususunda etkin soruşturma yapmadığını ispatlamış olursunuz. Yapacağınız tek şey, internet sitesindeki dilekçeyi uyarlayıp, idareye vermektir. Verdiğiniz dilekçenin tarihini not ederek belgelerini saklayınız. Hatta bilgisayarda bir Word dosya açınız ve günü gününe neler yaptığınızı ve ne cevaplar aldığınızı tarihini de belirterek not ediniz; bu bilgiler ileride AYM ve AİHM önünde işinize yarayacaktır.