Engelli Vatandaşlar İçin Bilgi Ve Belgeler

Engelli Vatandaşlar İçin Bilgi Ve Belgeler

Engelli ehliyeti eski adıyla H Sınıfı Ehliyet nasıl alınır? Son yıllarda engelli bireylerde toplumda daha fazla yer edinmeye başladı. Bu çerçevede, araç kullanan ve araç sahibi olan engelli bireylerin sayısında da önemli bir artış yaşanıyor. Bu nedenle engelli ehliyeti sahibi olmak büyük önem taşıyor.

Bu konuda sık sık sorularla karşılaşıyoruz. Engelli ehliyetin nasıl alındığı ve hangi belgelerin istendiğine yönelik kafalarda bir çok soru işareti bulunuyor.

İşte bu soruların yanıtları şöyle:

İçişleri Bakanlığı tarafından 17 Nisan 2015 tarihinde Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik, 1 Ocak 2016 itibariyle uygulamaya girdi. Bu tarihten itibaren ehliyet sınıflarında da değişiklikler yapıldı. Eski uygulamada engelli ehliyeti olarak bilinen H Sınıfı Ehliyet belgesi ortadan kaldırıldı.

Onun yerine ise, engelli vatandaşlarımız sağlık hizmeti veren kurumlardan alacakları rapora göre A Sınıfı Ehliyet ya da B Sınıfı Ehliyet kullanacaklar. Ayrıca alınan sağlık kurulu raporu neticesinde artık ehliyetlerde özel tertibat gerektiren kullanımlar için ayrı bir alan oluşturuldu. Örneğin engelli kişi otomatik şanzımanlı araç kullanacaksa, bu ibare ehliyete aynen işlenecek. Trafik kontrolünde aksi bir durum söz konusu olduğunda ise ceza alacak.

ENGELLİ EHLİYETİ ALMANIN ŞARTLARI NELERDİR?

Engelli ehliyeti almanın bazı şartları vardır. Öncelikle bunları yerine getirmek gerekiyor. Örneğin, A sınıfı ehliyet alacaksınız o zaman daha öncesinde 2 yıl boyunca A" sınıfı ehliyet almış olmanız gerekiyor. Yine B sınıfı bir ehliyet almak istiyorsanız o zaman yaşınız 18, A sınıfı bir ehliyet alacaksanız 20, tekerlekli motorsiklet alacaksanız 21 yaşında olmanız gerekiyor. Önceden ise H sınıfı ehliyet almak için 18 yaşında olmanız yeterli oluyordu.

DENEYİM DE ARANIYOR

Engelli ehliyetlerinde yapılan yeni düzenleme ile deneyim kriteri de getirildi. Buna göre, A sınıfı ehliyet almak için önceden 2 yıl süresince A2 ehliyeti sahibi olmanız aranacak. Söz konusu koşullar belirlenirken AB standartları baz alındı. Engelli ehliyetlerinde düzenleme yapılırken, eğitim durumunda ise herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Mevcut durumda, A sınıfı ya da B sınıfı ehliyet almak isteyen bir engellinin ilkokul mezunu olması yetiyor

Bu şartların dışında bir de özel şartlar gerekiyor. Örneğin, sağlık muayenesinde aranan şartları yerine getirilmemesi halinde engelli ehliyeti verilmiyor. Yine eğitim sertifikasının alınmış ve sürücü sınavının da başarı ile verilmiş olması şartları da aranıyor.

Bunların dışında diğer ehliyetlerde olduğu gibi, adli sicil kaydının temiz olması, önceden alınan ehliyetin iptal edilmemesi veya geri iade edilmesi gibi şartlarda, engelli ehliyeti alınırken aranıyor.

SAĞLIK RAPORU NASIL ALINACAK?

Engelli ehliyetlerinde en önemli aşamalardan birisi sağlık raporunun alınmasıdır. Haliyle bu konuda kafalarda bir çok soru işaretleri oluşuyor.

Sağlık raporu alınmasına ilişkin işlemleri iki ayrı bölümde incelemek gerekiyor. Birincisi yeniden sağlık raporu çıkarmak ikincisi ise ehliyet almak için sağlık raporunu yenilemekten oluşuyor. Ehliyet için sağlık raporu almak eskiye nazaran daha kolaylaştı. Gideceğiniz sağlık kuruluşlarında sizlere birer ehliyet için bir form verecek. Ve bu form doğrultusunda sağlık raporunuz hazırlanacak. Sağlık raporu veren kuruluşlar arasında ise özel hastaneler ve özel sağlık kuruluşları ile aile hekimleri de bulunuyor. Ancak burada engel durumu da büyük önem taşıyor. Aile hekimleri genelde, bu tür durumlarda topu tam teşekküllü hastanelere atıyor.

Ve hastanelerde yapılan tetkikler sonucunda sağlık raporu düzenleniyor.


Yorum Yap

Not: HTML'e dönüştürülmez!
    Kötü           İyi