Genel Müdürlüğe Gönderilecek Tâli Karar Fişleri GENELGE No: 54

Genelge No : 54

T.C.

ADALET BAKANLIĞI

Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü

Bildirme Fişlerinin Düzenlenmesi, Sisteme

Girilmesi ve Verilerin Transferinde Dikkat Edilecek Hususlar ile

Genel Müdürlüğe Gönderilecek Tâli Karar Fişleri


GENELGE No: 54

Bildirme Fişlerinin düzenlenmesinde gereken özenin gösterilmediği, bu durumun veri bankasına intikal ettirilen bilgilerin zamanında ve güvenilir şekilde tesis edilmesi, bunların muhafazası ve sen biçimde ilgililere iletilmesinde hata ve gecikmelere sebebiyet verildiği belirlenmiştir.

Adlî Sicil Kanununun 4 üncü maddesi;

"(1) Türk mahkemeleri tarafından vatandaş veya yabancı hakkında verilmiş ve kesinleşmiş mahkûmiyet hükümleri adlî sicile kaydedilir.

Bu bağlamda:

a) Hapis cezalan ile ilgili olarak;

1-Hapis cezasına mahkûmiyet karan,

2-Koşullu salıverilme kararı

3-Koşullu salıverilmede denetim süresinin uzatılmasına ilişkin karar.

4-Koşullu salıverilme kararının geri alınmasına dair karar.

5-Hapis cezasının infazının tamamlandığı hususu,

b) Hapis cezasının ertelenmesi halinde;

1-Denetim süresi.

2-Denetim süresinin yükümlülüklere uygun veya iyi halli olarak geçirilmesi dolayısıyla cezanın infaz edilmiş sayıldığı hususu,

3-Ertelenen hapis cezasının infaz kurumunda çektirilmesine ilişkin karar.

c) Adlî para cezası ile ilgili olarak;

1-Adlî para cezasına ilişkin mahkûmiyet hükmü,

2-Adlî para cezasının ödenmek suretiyle infaz edildiği hususu.

3-Adlî para cezasının tazyik hapsi suretiyle kısmen veya tamamen infaz edildiği hususu,

4-Adlî para cezasının tazyik hapsinden sonra kalan kısmının ödenmek suretiyle infaz edildiği hususu,

d) Kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırıma mahkûmiyet halinde;

1-Kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırım olarak, adlî para cezasına mahkûmiyet veya güvenlik tedbir uygulanması hükmü.

2-Kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırım olarak hükmedilen adlî para cezasının veya güvenlik tedbirinin gereklerinin yerine getirilmemesi dolayısıyla hapis cezasının infazına ilişkin karar,

3-Kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırım olarak hükmedilen güvenlik tedbirinin değiştirilmesine ilişkin karar.

e) Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma ile ilgili olarak;

1-Kasten işlenen bir suç nedeniyle hapis cezasına mahkûmiyetin kanunî sonucu olarak yoksun kalınan haklara cezanın ertelenmesi dolayısıyla getirilen istisnaya ilişkin karar.

2- Mahkûmiyet hükmüyle bağlantılı olarak verilen, belli bir hak ve yetkinin kullanılmasının veya belli bir meslek veya sanatın icrasının yasaklanmasına ya da sürücü belgesinin geri alınmasına ilişkin karar,

f) Türk vatandaşı hakkında yabancı mahkemeden verilmiş ve kesinleşmiş olan mahkûmiyet kararının Türk hukuku bakımından doğurduğu hak yoksunluklarına ilişkin olarak Cumhuriyet savcısının istemi üzerine mahkemece verilen karar.

g) Ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık dolayısıyla verilen karar,

h) Ceza zamanaşımının dolduğunun tespitine ilişkin karar.

i) Genel veya özel afa ilişkin kanun; özel affa ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı.

j) Askerî Ceza Kanununa göre verilmiş mahkûmiyet kararlarındaki feri cezalar.

Adlî sicile kaydedilir.

(2)- Kanun yararına bozma veya yargılamanın yemlenmesi sonucunda verilen mahkûmiyet hükmü ya da eski hükümde değişiklik yapan tüm hüküm ve kararlar açısından da birinci fıkra hükümleri uygulanır.

(3) Kanun gereği olarak gerçek kimliği saklı tutulan kişilerin adlî sicil ve arşiv kayıtlarına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir

Adlî Sicil Yönetmeliğinin 6 ncı maddesi;

“Türk mahkemeleri tarafından vatandaş veya yabancı hakkında verilmiş ve kesinleşmiş mahkûmiyet hükümleri adlî sicile kaydedilir

Anayasa Mahkemesi tarafından Yüce Divan sıfatı ile verilen mahkûmiyet kararları ve Yargıtay'ın özel kanun hükümleri uyarınca yaptığı yargılama sonunda verdiği cezalara dair kesinleşmiş mahkûmiyet kararlan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca,

Türk vatandaşları hakkında yabancı mahkemelerce verilmiş ve kesinleşmiş olan mahkûmiyet kararının Türk hukuku bakımından doğurduğu hak yoksunluklarına ilişkin olarak Cumhuriyet savcısının istemi üzerine mahkemece verilen kararlar Cumhuriyet başsavcılıklarınca.

İlgili yasaları gereği mahkemelerce verilen düşme ve ortadan kaldırma kararları o yer Cumhuriyet başsavcılıklarınca.

Özel kanunlar gereğince savcılıklar ve mahkemelerce verilen kamu davasının açılmasının ertelenmesine, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ve bu kararların ortadan kaldırılmasına ilişkin kararlar ilgili Cumhuriyet başsavcılıklarınca.

doğrudan merkezî adlî sicile gönderilerek kaydedilir.

Kanunun 4 üncü maddesinde belirtilen kararlarla ilgili olarak düzenlenecek ceza ve tâlî karar fişleri, hükmü veren mahkeme tarafından düzenlenerek adlî sicile bildirilmek üzere o yer Cumhuriyet başsavcılıklarına gönderilir.

Mahkemeler tarafından kararlara uygun olarak düzenlenen ceza ve tâli karar fişlen üç gün içerisinde mahkemenin bulunduğu yer Cumhuriyet başsavcılığına gönderilir. Cumhuriyet  başsavcılıkları mahkemelerden gönderilen ce/a ve tâli karar fişleri ile kendilerince düzenlenecek yerine getirme fişlerim üç gün içerisinde, bilgi işlem sistemi kurulmuş ise mahallî adlî sicile, kurulmamış ise. o yerin bağlı bulunduğu ağır ceza merkezindeki mahallî adlî sicile gönderir.

Askerî mahkemelerden verilip infaz için Cumhuriyet başsavcılıklarına gönden İmiş mahkûmiyet kararlarına ilişkin ceza veya tâli karar fişleri Cumhuriyet başsavcılıklarınca düzenlenerek ilgili makamlara gönderilir.

Ayrıca özel kanunlar gereğince savcılıklarca ve mahkemelerce verilen erteleme kararlarına ilişkin tâli karar fişleri, üç gün içinde Genel Müdürlüğe gönderilir.

Yukarıdaki fıkrada yer alan erteleme kararlarına dair adlî sicil bilgileri, sadece soruşturma ve kovuşturma konusu olan işler nedeniyle savcılıklar ve mahkemelerce istenildiğinde verilir/"

Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesi

“Ceza fişleri, kanun yoluna başvurulmaması halinde hüküm ve kararların kesinleştiği, kanun yoluna başvurulması halinde ise. başvurunun üst mahkemece reddi veya hüküm ve kararın onanması üzerine evrakın mahkemeye geldiği tarihte düzenlenir. Temyiz talebinin mahkemece reddi halinde ceza fişi bir haftalık sürenin müracaatsız geçtiği tarihte düzenlenir.

Yukarıdaki usuller çerçevesinde tanzim olunacak örneği bu Yönetmeliğe ekli ceza yerine getirme ve tâli karar fişlerinin mahsus bölümüne tüm kimlik bilgileriyle birlikte. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğünce merkezi nüfus idaresi sistemi projesi çerçevesinde belirlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının da yazılması zorunludur.

Bir hükümle birden fazla kişiler mahkûm edildiği takdirde her kişi için.

Bir hükümle bir kişi birden fazla suçlan nedeniyle mahkûm edildiği takdirde de her suça ait mahkûmiyet için.

ayrı ayrı bildirme fişi düzenlenir.

Şartla ertelenen mahkûmiyetlere ait bildirme fişi, şartın tahakkuk ettiğinin mahkemeye bildirilip mahkemece karar verildiği tarihte, şart tahakkuk etmediği takdirde şart için belirlenen sürenin sona erdiği veya cezanın infazının tamamlandığı tarihte düzenlenir.

Bilgileri eksik veya yanlış olan fişler, eksiklikler giderilip doğru olarak düzenlenmesi için aynen iade edilir. Yeniden doğru olarak düzenlenen bildirme fişleri eskisi ile birlikte adlî sicile gönderilir. Eksik veya yanlış olanlar adlî sicil tarafından imha edilir.

Usulüne uygun düzenlenerek adlî sicile gönderilen fişlerin derhal adlî sicil sistemine girişi ve transferi yapılır/'

Hükümlerini havidir.

Ülkemizdeki en büyük bilgi bankalarından birisi olan adlî sicil veri tabanı, bilgisayara girilen verilerin eksik, yanlış veya güncel olmaması durumunda kendisinden beklenen sür'at ve güveni sağlayamamakta bu durumda: sabıkalı kişilerin sabıkasız olması sonucu ile karşılaşılabilmektedir.

Belirtilen yasal mevzuat ve izahata göre; ceza bildirme, yerine getirme ve tâli karar fişlerinin tanziminde aşağıda belirtilen hususlara titizlikle uyulması icap etmektedir:

1-Fişlerdeki bilgilerin mutlaka daktilo veya bilgisayar kullanılarak yazılması ile

UYAPın faaliyete geçtiği yerlerde bilgilerin dijital olarak transferi.

2-Hükümlülerin kimlik bilgilerinin, dosyada bulunan nüfus kaydına uygun şekilde ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarıyla birlikte belirtilmesi.

3-Mahkeme dosyası esas ve karar numaralarının mutlaka yılları ile birlikte fişlerin ilgili bölümüne derci.

4-Karar, kesinleşme ve yerine getirme tarihlerinin dayanak evrakından kontrol edilerek hatasız yazılması,

5-Tâli karar fişlerinin mahsus bölümünde, verilen kararın hukuki niteliğinin açıklanması,

6-Aynı hükümde birden fazla sanık ya da bir sanık hakkında birden fazla suçtan mahkumiyet söz konusu ise her bir sanık ve suç için ayrı ayn bildirme fişi tanzimi.

7-Eksiklik nedeniyle, mahalline iade olunan fişlerin yeniden düzenlenmesi halinde, yanlış olanın da zımbalanarak yenisiyle birlikte sunulması,

8-Fişlerin daima iki suret düzenlenerek, bir suretinin veri girişi için gönderilmesi, diğerinin dosya veya evrakında saklanması.

9-Adlî sicil sistemi kurulmuş ilçeler de dahil olmak üzere, ülke çapında ağır ceza merkezlerinin tamamında adlî sicil bürolarının mevcut bulunduğu dikkate alınarak, bundan böyle, nüfus tashih kararları ile sabıkaya yönelik silme, ortadan kaldırma ve düzeltme işlemlerine ilişkin tâli karar fişleri dışında kalan tüm bildirme fişlerinin, sadece ağır ceza merkezlerinde bilgisayar ortamına intikal ettirilmesi, bu bağlamda: Cumhuriyet başsavcılıkları ile mahkemelerce düzenlenecek bildirme fişlerinin bağlı bulunulan ağır ceza merkezi Cumhuriyet başsavcılıkları aracılığı ile o yer adlî sicil birimlerine zimmet karşılığı ve listeler halinde tesliminin sağlanması,

10-Fişlerin tanzimi ve ilgili mercilere intikalinde. Adlî Sicil Yönetmeliğinin 6 ve 7 nci maddesinde belirlenen yasal sürelere kesin olarak uyulması.

11-Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğüne gönderilen bir kısım silme kararlarında hükümlüye ait tüm kimlik bilgilerine yer verilmediğinden, bu hususta yazışma yapıldığı ve silme işleminin gecikmeli olarak yerine getirildiği dikkate alınarak, silme kararlarına istinaden tâli karar fişi düzenlenmesi,

12-Sabıkalı kişinin kimlik bilgilerinde yapılacak değişiklikleri içeren nüfus tashih kararlarının ve herhangi bir sabıka kavdı için verilen ortadan kaldırma ve düzeltme içerikli tâli karar fişlerinin de Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğüne gönderilmesi.

13-Mülga 765 sayılı Kanunun 46 ncı maddesi ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 32 nci maddesi gereğince güvenlik tedbirine ilişkin kararların da bildirme fişi doldurulmak suretiyle merkezî ya da mahalli adlî sicillere gönderilmesi,

14.5352 sayılı Adlî Sicil Kanununun 9/2 ve 12/1 nci maddesinde, ölen kişilerle ilgili kayıtların Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce resen çıkartılacağı hükme bağlandığından, ölen şahıslarla ilgili yapılacak yazışma ve düzenlenecek tâli karar fişlerine ilgilinin ölümünü tevsik edecek nüfus kaydı, otopsi tutanağı gibi resmi bir belgenin eklenmesinin unutulmaması.

 


Yorum Yap

Not: HTML'e dönüştürülmez!
    Kötü           İyi