İş Kanununa Tabi Personelin İhracı
İŞ KANUNUNA TABİ PERSONELİN KHK İLE İHRACI KONUSUNDA YOL HARİTASI
İş Kanununa tabi personelin KHK ile ihracında 657’ye tabi memurlarun uyguladığı yöntemden tek farkı, ilk derece mahkemesi olarak idari yargı değil adli yargı (İŞ MAHKEMESİ) olmasıdır.
İşçi statüsünde çalışan personelin normal şekilde iş akti fehedilmiş olsa yapılması gereken işlem İş Mahkemesinde İşe İade davası açmak olacaktı. Ancak, ortada idari bir kararla değil doğrudan KHK (Kanun) ile iş aktinin feshi durumu vardır. Bu nedenle başvuruya neden olan ihlalin kaynağı bir kanun (hükmünde KHK) olduğu için, OHAL KHK’larını Danıştay dâhil idare mahkemelerinin iptal yetkisi yoktur. Hatta bir istisna hariç AYM’nin de iptal yetkisi yoktur (AY m. 148/1). İptal yetkisi olmayan bir mahkeme, ihlali gideremez, ihlali gideremeyen bir makam ya da mahkeme etkisizdir. Etkisiz olan mahkemelere başvurur ve beklerseniz, 30 günlük (AYM) ve 4 aylık (AİHM) ( 4 aylık süre henüz yürürlüğe girmedi ancak tedbiren 4 ay esas alınabilir) başvuru sürelerini kaçırırsınız; haklarınızı tamamen kaybedersiniz.
Bu nedenle öncelikle AYM’ye ve kısa bir süre sonra da AİHM’e bireysel başvuruda bulunulması gerekir. AİHM’e de bu aşamada başvurulmasının nedeni, AYM’nin de KHK’ları iptal yetkisinin olmamasıdır; ancak ileride içtihat yoluyla AYM bazı bireysel başvuruları kabul ederse, AİHM’nin “Neden AYM’ye başvurmadın? İç başvuru yolu tüketilmediği için başvurunuz reddedilmiştir” deme ihtimali olduğu için, ihtiyaten öncelikle AYM’ye başvuru yapmanızda yarar var.
Ancak ileride sürprizlerle karşılaşmamak için İŞ MAHKEMESİNDE de 30 gün içerisinde İŞE İADE davası açılmasında da yarar vardır. Danıştay tüm yukarıdaki bilgilere rağmen, içtihat yoluyla bazı kamu görevlilerinin davalarını kabul ederse, ileride AYM de “idari yargı yolu etkili olmasına rağmen tüketilmemiştir” diyerek başvuruları reddedebilir. Bunu engellemek için aynı anda İŞ MAHKEMESİNDE İŞE İADE davası açılmasında fayda var.
Kısaca, aynı anda hem AYM’ye 30 gün içinde başvurunuz. Ayrıca, ekte yer alan dilekçeyi ya da sizin hazırladığınız dilekçe ile İş Mahkemesinde 30 gün içerisinde İşe İade davası açınız. Daha sonra 4 ay içerisinde AİHM başvurusunu yapınız.
* 1 Eylül 2016 tarihi itibariyle 30 gün içerisinde ANAYASA MAHKEMESİNE
* 1 Eylül 2016 tarihi itibariyle 30 gün içerisinde İŞ MAHKEMESİNE
1 Eylül 2016 tarihi itibariyle 4 AY ( 6 aylık süre henüz yürürlüğe girmemekle birlikte ihtiyaten) içerisinde AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİNE ayrı ayrı başvuru yapılmasıdır.
İşe iade davasının sonucunu beklenmemeden AYM’ye başvuru yapılmasının nedeni KHK ile işe son verilmiş olmasıdır.
KIDEM TAZMİNATI
İşe iade istemeyen personel doğrudan kıdem ve ihbar tazminatı ile diğer hakları için dava açabilir. Bunların 30 gün içinde AYM’ye başvuru yapmalarına gerek yoktur. İş mahkemesi davası kesinleştikten sonra AYM’ye ve AİHM’e başvuru yapabilirler.
İşe iade davası açmış olanlar, bu davaları sonuçlandıktan sonra tazminat davası açmalılar.
aym-ozet-ek-belge-is.docx |
İNDİR |
khk-ihrac-aym-bb-formu-yeni-2.docx |
İNDİR |
khk-ihrac-kidem-tazminati.docx |
İNDİR |
ise-iade-davasi-667-khk-ihrac.docx |
İNDİR |