OHAL Komisyonunun Ret Kararına Karşı Açılacak İptal Davasına Dair Açıklamalar

Ohal Komisyonu Red Kararı Karşı İptal

OHAL Komisyonunun Ret Kararına Karşı Açılacak

İptal Davasına Dair Açıklamalar

1. Bu açıklamalar, kamu görevinden bir KHK ile çıkarılan, bu hususta OHAL Komisyonuna başvuru yapan ve başvuruları Komisyonca reddedilen bireyleri ilgilendirmektedir. 

 

2. 17 Temmuz 2017 tarihinden itibaren başvuruları kabul eden OHAL Komisyonu Kasım 2017 tarihinden bu yana ret kararları vermeye başlamıştır. Bu ret kararlarına karşı süresi içerisinde (60 gün) Ankara İdare Mahkemesi önünde iptal davası açma hakkınız bulunmaktadır. 

3.  İptal davasına dayanak olmak üzere bir iptal dava dilekçesi hazırlanmış olup, bu dilekçe internet sitemizde yayınlanmıştır.  

4.  OHAL Komisyonu, her ne kadar ve özellikle insan hakları ihlallerini giderme amacıyla da kurulmuş olsa da, verdiği ilk kararlarda Komisyonun bu türden bir kaygısının olmadığı açıkça anlaşılmaktadır. Komisyon kararları bu şekilde devam eder ve ileri aşamalarda da insan hakları ihlalleri giderilmezse, bir süre sonra iç hukuk yolları tüm başvurucular açısından etkisiz hale dönüşür ve (başvuruları Komisyon önünde derdest olanlar dâhil) herkesin yeniden AYM ve AİHM’ye başvuru hakları doğar. İleride AYM ve AİHM önünde insan hakları ihlalleri konusunda olumlu sonuç alabilmek amacıyla, örnek dava dilekçesinde özellikle insan hakları ihlallerine vurgu yapılmıştır. Dava dilekçesinde uygun olmadığını düşündüğünüz cümleleri değiştirebilirsiniz. 

5. Bu dilekçeyi süresinde mahkemeye sunarak, iptal davası açmanızda yarar vardır. Bu dava ret kararı ile sonuçlanırsa, bu kez Ankara Bölge İdare Mahkemesine istinaf başvurusunda bulunmak gerekecektir. İleride bu hususta da örnek bir adliye dilekçesi örneği hazırlanıp yayınlanacaktır. Daha sonra ise Danıştay’a temyiz başvurusu ve Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapmak gerekecektir. Son olarak AİHM’ye başvuru yapılabilecektir. Aşama aşama tüm bu hususlarda örnek başvuru metinleri hazırlanıp internette yayınlanacaktır.

6. Ekteki dava dilekçesini baştan sona okuyunuz; sizi ilgilendirmeyen, örneğin Bylock gibi hususlar varsa, onları dilekçeden çıkarabilirsiniz; ancak , OHAL Komisyonu kararında yer verilen gerekçelerde Bylock gerekçesine dayanılmışsa bu durumda, söz konusu açıklamaları dilekçede koruyunuz.

 

7.  Dava dilekçesinin özellikle ilk sayfasındaki boşlukları doldurunuz; davalı kurum olarak, OHAL Komisyonu kararının ilk sayfasında yazılı olan kurumu yazınız. Örneğin, “Çalışma Bakanlığı” gibi. 

 

8.  Manevi Tazminat miktarını istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. 

 

9.  Dilekçenin son sayfasına tarih ve imza atmayı unutmayınız. Daha sonra ekleri ekleyiniz. 

 

10. Dilekçede duruşma talebinde bulunuldu. Mahkeme duruşma talebini kabul etmiş olsa da duruşmaya gitme zorunluluğu yoktur. Talep kabul edilirse duruşmada sözlü olarak davanın kabul edilmesi gerektiğini anlatabilirsiniz  

11. Dilekçe Adli Yardım talepli olarak hazırlandı. Adli Yardım talebinin kabul edilmesi için çalışmadığınıza, mali durumunuzun iyi olmadığına dair temin edebildiğiniz belgelerin dilekçe ekinde sunulması gerekir.  

12. Tüm belgelerin birer fotokopisini ve yaptığınız masraflara dair belgelerin de birer örneğini mutlaka saklayınız. 

13.  60 günlük dava süresi, OHAL Komisyonu kararının size tebliğ edildiği tarihten itibaren işlemeye başlar. Süreyi kaçırmayınız. 

14.    Eğer Ankara dışında ikamet ediyorsanız, bulunduğunuz il adliyesinden Ankara İdare Mahkemesine gönderebilirsiniz.




Kaynak : https://twitter.com/neyapilabilir


Yorum Yap

Not: HTML'e dönüştürülmez!
    Kötü           İyi